088 606 1600

Voor ouders

Bent u nieuwsgierig? Heeft u vragen en/of zorgen over uw kind? U staat er niet alleen voor. IRIS in de Buurt is er voor u!
U kunt bij ons terecht voor informatie en advies. 

Cursussen

We bieden diverse cursussen voor ouders. Over alcohol, drugs, internetgebruik (gamen, social media), en over hoe om te gaan met uw kind en het onderwerp bespreekbaar maken. Het volledige aanbod vindt u op de website van IrisZorg. 

Meer informatie

Tips voor ouders vindt u op www.hoepakjijdataan.nl

IRIS in de Buurt heeft ook te maken met ouders met pyschisch problemen of een verslaving. Voor deze ouders is er de website www.kopopouders.nl 
Hieronder vindt u tips voor ouders met psychische problemen of een verslaving: 

 1. Laat zien dat u van hem of haar houdt
  Welke problemen er ook zijn, voor uw kind is het allerbelangrijkst: die kus, knipoog of knuffel!
 2. Vertel eerlijk wat er aan de hand is
  Uw kind merkt dat er iets is. Dus vertel in uw eigen woorden wat er aan de hand is. Vraag voor de zekerheid af en toe of uw kind begrijpt wat u verteld hebt. En vraag wat uw kind ervan vindt. Luister dan goed en neem hem of haar serieus.
 3. Kijk naar uw kind
  De meeste kinderen reageren als ouders problemen hebben, die reacties kunnen per kind en situatie verschillen: kinderen kunnen extra aandacht vragen, extra behulpzaam worden en/of veel gaan piekeren. Kinderen proberen ook vaak op andere manieren te ‘vertellen’ waar ze last van hebben. Uw kind maakt bijvoorbeeld veel ruzie, speelt liever bij een vriendje of vriendinnetje of klaagt veel over buikpijn. Bespreek wat u opvalt en vraag door.
 4. Een vaste gang van zaken
  Zijn er problemen in het gezin, probeer dan vast te houden aan de vaste dingen die er altijd zijn: op tijd eten, samen een serie kijken of op vrijdagmiddag bij oma eten. Regelmaat en rust geeft kinderen een vertrouwd gevoel.
 5. Betrek er anderen bij
  Eis niet van uzelf dat u - als ouders - alles alleen moet kunnen. Schakel zo nodig anderen in. En informeer anderen, zoals bijvoorbeeld de school van uw kind. 

 

Contact

Bel 088-606 1600 en vraag naar IRIS in de Buurt of mail info@irisindebuurt.nl