088 606 1600

Het verhaal van Nico

Nico ligt in een scheiding waarin de conflicten hoog oplopen. Zelfs zo hoog dat Nico net een tijdelijk huisverbod achter de rug heeft. Z’n stoppen sloegen door. Nu weet hij dat het anders moet, maar hoe? Hij drinkt te veel. Daarom gaat hij binnenkort bij Kairos in behandeling om met alle spanning om te leren gaan. Daarnaast heeft Moviera in Arnhem Nico bij IRIS in de Buurt gemeld om na zijn huisverbod eens mee te praten.

Een week na afloop van het huisverbod heeft een adviseur van IRIS in de Buurt een gesprek met Nico. Nico komt rustig en intelligent over. Hij vertelt honderd uit over de conflicten met zijn ex, de spanning die dit oplevert en over z’n drankgebruik. Sinds een week staat hij droog. IRIS in de Buurt en Nico spreken af om over twee weken weer verder te praten. Vlak voor die afsprak belt Moviera. Nico heeft de afgelopen dagen onder invloed zijn vrouw en kinderen bedreigd. Die zijn op vakantie in Frankrijk, maar komen de volgende dag terug. Nico is waarschijnlijk zo verward dat hij opgenomen moet worden. Maar misschien voldoet een poliklinische behandeling. Dan moet hij zich wel gedeisd houden tegen zijn familie. Anders volgt geheid detentie en/ of een (gedwongen) opname. 
IRIS in de Buurt spreekt Nico in op z’n voicemail en gaat kijken of hij thuis is. Nico is niet thuis. Verder zien ze een kale woning met enkel een veldbed en geen sporen van drank. Dus gaan ze kijken bij het huis van z’n ex. Daar zien ze een Audi en scooter staan. Omdat ze dit niet vertrouwen bellen ze met Moviera: “Moeder en kinderen komen toch morgen pas terug?” Moviera, belt met de dochter en die weet te vertellen dat de Audi en scooter waarschijnlijk van kennissen zijn die de dieren verzorgen. Nico rijdt immers in een Alfa en af en toe op een motor.

Nico is opgespoord door IRIS in de Buurt. Hem is uitgelegd dat zijn omgeving en de autoriteiten verontrust zijn over zijn gedrag, en wat de consequenties daarvan kunnen
zijn. Zelfs als die consequenties op basis van een misverstand berusten (in casu de Audi en de scooter). Daarop heeft Nico eieren voor zijn geld gekozen, en is in behandeling gegaan.