088 606 1600

Het verhaal van Egbert

Toen Egbert 62 werd, moest hij verplicht met pensioen terwijl hij het op zijn werk nog zo naar zijn zin had. Voor zijn gevoel werd hij aan de kant gezet, en daar kon hij maar moeilijk mee omgaan. Tien jaar later is zowel zijn huis als zijn leven een bende. Het enige waar hij nog toe in staat is, is zijn dagelijkse tochtje naar de winkel. Daar haalt hij dan drank. Verder heeft hij te veel pijn om iets anders te ondernemen. Hij zit dus de rest van de dag in z’n stoel te drinken. Plassen doet hij in een emmertje naast z’n stoel want de toilet is te ver weg. Aan schoonmaken opruimen of de post openmaken komt hij al tijden niet meer toe.

De thuiszorgorganisatie vraagt IRIS in de Buurt om eens met Egbert te praten over zijn drankgebruik. Egbert geeft aan niet heel veel te drinken, maar schaamt zich zichtbaar voor zijn situatie. Tijdens het gesprek geeft hij aan wel erg graag in een aanleunwoning woning te wonen met meer intensieve zorg om hem heen. Ook zou hij wel graag willen dat zijn huis opgeruimd was. De laatste keer dat hij dit aan het Leger des Heils had gevraagd kon het niet door gaan, maar hij weet niet meer waarom niet.
IRIS in de Buurt regelt via ’Werk en Activiteiten’ van IrisZorg dat Egbert’s huis en tuin voor 70 euro worden schoongemaakt. Ook spreek IRIS in de Buurt met de thuiszorgorganisatie af dat zij gaan zoeken naar een alternatieve woonvorm. Binnen twee weken is er een ZZP4-indicatie geregeld en een maand later komt een geschikte zorgwoning beschikbaar. 

In de aanloop naar Egberts verhuizing gaat het hem niet voor de wind. Hij wordt thuis beroofd door twee mannen die zich voordoen als medewerkers van een zorginstelling. Ook komt hij op straat hard ten val en wordt opgenomen in het ziekenhuis. In die periode neemt hij vaak met IRIS in de Buurt contact op om langs te komen. Na de verhuizing gaat het niet veel beter. In het winkeltje in de buurt kan Egbert aan sterke drank komen. Als IRIS in de Buurt en andere hulpverleners een paar dagen niets van Egbert gehoord hebben gaat een adviseur langs. Er wordt niet opengedaan, maar er komt wel gekreun uit het appartement. Als het gelukt is de deur te openen vinden ze Egbert liggend op tafel. Hij heeft te veel pijn om er af te komen. Het appartement is ernstig vervuild en stinkt naar ontlasting. Egbert wordt opgenomen op de gesloten afdeling ouderenpsychiatrie en krijgt daar de hulp die hij nodig heeft.