088 606 1600

Het verhaal van Aniek en Marieke

Aniek is negen jaar oud. Ze woont bij haar vader en die drinkt te veel. Dat is voor Aniek eerder een gegeven dan een probleem. Ze lijkt er aan gewend, aan haar vader die soms ziek op bed of de bank ligt te slapen. Ook schreeuwt hij weleens. En als er dan af en toe geen eten in huis vraagt ze of ze bij haar vriendinnetje Chantal, die in de straat woont, mee mag eten.

Marieke is de moeder van Chantal. Ze verbaast zich al een tijdje over de openheid en bijna vrolijkheid waarmee Aniek het over haar “vader die drinkt” heeft. Ze zit er ook mee in haar maag. Want waar kan ze dit signaal het beste melden? En moet ze het wel melden? Komt de vader van Aniek er achter dat zij de melding heeft gedaan? Of misschien wordt Aniek uit huis geplaatst en is ze dan niet slechter af dan nu? Aniek houdt van haar vader en andersom, zoveel is duidelijk. Wat is wijsheid?

Via via komt het verhaal van Marieke en Aniek bij IRIS in de Buurt terecht. Na een ruzie in de buurt waar vader bij is betrokken, slaapt Aniek die nacht bij Marieke en Chantal. De buurvrouw zou een mes op vaders keel hebben gezet en Aniek was daar getuige van. Daarom besluit Marieke rond te vragen waar ze de situatie veilig kan melden.

IRIS in de Buurt neemt contact op met de wijkagent. Die is op de hoogte van het incident en geeft aan geen concrete zorgen rondom vader en Aniek te hebben. Toen Aniek bij moeder woonde was de situatie veel zorgelijker, daarom is ze toen ook uit huis geplaatst. Verder geeft de wijkagent aan dat Bureau Jeugdzorg is betrokken.
De gezinsvoogd geeft aan dat vader vroeger alcoholproblemen had, maar dat daar al jaren geen sprake meer van is. IRIS in de Buurt vertelt dat Marieke ’s ochtends vaak blikken bier op tafel ziet staan en dat Aniek het geregeld over haar vader die drinkt heeft. De gezinsvoogd zal het onderwerp voorzichtig ter sprake brengen en de signalen in de gaten houden. 

Marieke krijgt het telefoonnummer van de gezinsvoogd en van de wijkagent zodat ze direct contact op kan nemen in geval van nood.